Aethon TUG på Sygehus Sønderjylland

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Aethon TUG på sygehus.

Aethon TUG på Sygehus Sønderjylland

Når gangarealerne på Sygehus Sønderjylland I Åbenrå en sjælden gang er mennesketomme, så kan man alligevel høre en let summen og snurren. For gangene er alligevel ikke helt tomme: Sygehusets nye AGV-robot er på arbejde.

TUG sørger for automatisk transport og levering af materialer fra lager og depoter til det sted, hvor tingene skal anvendes, og tilbage igen. TUG er udviklet til helt på egen hånd at bevæge sig rundt på sygehusets gange, selv at tage elevatoren til andre afdelinger, selv køre til sin dockingstation, samt selv at vide, hvem der har adgang til det den transporterer.

Robotten arbejder 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, og klarer både faste og personlige leveringer på tværs af etager og afdelinger. På TUG kan der monteres flere former for stativer, skuffer og vogne, hvormed TUG både kan transportere medicin, mad, affald, sengetøj, laboratoriske redskaber osv., eller hvad det enkelte sygehus specifikt har brug for.

Virksomheder effektiviserer og forsøger at skabe mere værdi for de samme eller færre ressourcer. Dette gælder ligeledes for sygehuse, som de seneste mange år har udført effektiviseringsprocesser og omstruktureringer for at møde øgede krav om lønsomhed.

Såkaldte AGV’ere (Automated Guided Vehicles) blev introduceret i 1950’erne. Disse blev primært udviklet og anvendt i industrien på lagre og industriarealer med få mennesker og er gennem årene blevet mere og mere specialiserede til denne anvendelse. En del europæiske hospitaler anvender også sådanne AGV´ere i områder, hvor der er få mennesker. Nogle analytikere kalder dette udstyr for 3. generations AGV’ere.

Fjerde generation AGV kaldes AMR (Autonomous Mobile Robot). De er mere intelligente og er bedre til at manøvrere. De er således i stand til at køre uden om eventuelle forhindringer, og de kan fungere tæt sammen med mennesker. Der kører i dag over 500 AMR transportrobotter rundt på mere end 200 nye og gamle hospitaler i USA. Det anslås, at op imod 85 % af alle hospitalets transportopgaver kan klares med en sådan robot. Dette gælder eksempelvis opgaver som: Medicin, post, depotvarer, linned, affald, kliniske prøver, mad, TUG er eksempelvis særdeles velegnet til levering af room service, hvor patienter bestiller, og hvor robotten leverer på det ønskede tidspunkt.