Biosolutions Technology Center - En del af Biosolutions Zealand

Anne Christine Steenkjær Hastrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 02.

Medarbejdere arbejder med fermentor

Biosolutions Technology Center - En del af Biosolutions Zealand

Region Sjælland går forrest i at skabe de optimale rammer for udvikling, test og opskalering af bioteknologiske produkter og løsninger, der bidrager til at gøre Danmark grønnere.

BTC spiller en central rolle i flagskibsprojektet Biosolutions Zealand, som har til formål at positionere Sjælland og øerne som verdensledende inden for udviklingen af biosolutions. Dette initiativ sigter mod at løse globale og lokale klima- og miljøudfordringer samtidig med at skabe vedvarende vækst, arbejdspladser og eksport på Sjælland og øerne.

I dette projekt er en række aktører i Region Sjælland, heriblandt Teknologisk Institut, gået sammen gennem innovative partnerskaber mellem bl.a. kommuner, regioner, viden- og uddannelsesinstitutioner og små- og mellemstore virksomheder.

Projektet skal understøtte SMV’er og iværksættere inden for biosolutions, så de kan udvikle sig til konkurrencedygtige virksomheder, der kan bidrage til den grønne omstilling og til udvikling af et stærkt økosystem inden for biosolutions. Dette iværksætter- og innovationsøkosystem inden for biosolutions, vil også være attraktivt for udenlandske virksomheder at blive en del af.

Første fase af Biosolutions Zealand

I begyndelsen af 2022 blev en række initiativer som del af den første fase af projektet iværksat, der sigter mod at udvikle bioteknologier, støtte nye løsninger og produkter samt skabe mere bæredygtige ingredienser og energibesparende processer. Heriblandt udviklingen af det det nye biofermenteringspilotanlæg, som en del af BTC hos Teknologisk Institut.  

Disse indsatser skal:

  • Mindske klimabelastningen ved at reducere energiforbruget
  • Bedre anvende de forskellige restprodukter
  • Understøtte omstillingen til plantebaseret og mere CO2-neutrale fødevarer
  • Udvikle nye processer eller udstyr som gør produktionen mere effektiv og dermed mere rentabelt for virksomhederne i Danmark at spille med på den internationale spilleplade

Der vil også blive udviklet nye uddannelser og andre aktiviteter for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft.

I denne fase blev af projektet blev der allokeret en væsentlig del af ressourcerne til opbygning af demonstrations- og opskaleringsfaciliteter. Samt aktiviteter med fokus på at udvikle innovations- og iværksætterøkosystemet og at sikre biosolutions-virksomhederne den nødvendige kvalificerede arbejdskraft.

Anden fase af Biosolutions Zealand

I september 2023 gik projektet ind i sin anden fase, hvor der bl.a. er fokus på klargøring af faciliteterne som blev udviklet i den første fase.

Hos BTC ved Teknologisk Institut, er vi i fuld gang med klargøringen af det nye biofermenteringspilotanlæg, hvor den første biosolution virksomhed prøver vores nye udstyr i januar 2024.

Derudover skal der i projektets anden fase:

  • Etableres innovationssamarbejder der udvikler nye biosolutions, som er efterspurgt af markedet
  • Gives økonomisk støtte til virksomheder som skal til at teste, videreudvikle og demonstrere deres biosolution for investorer og aftagere
  • Understøtte aktivitet på fysiske faciliteter inden for biosolutions, så de bliver levedygtige forrentningsenheder, der afhjælper ”Vally of death” i biosolutions økosystemet
     
  • Se en oversigt over test-, demonstrations- og pilotfaciliteter her.

Logobund Projekt Biosolutions Zealand