EMPIR, EMRP og EURAMET - Metrologi til måling af luftfugtighed

Peter Friis Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 88.

EMPIR, EMRP og EURAMET - Metrologi til måling af luftfugtighed

Metrologi for luftfugtighed ved høje temperaturer og transiente forhold

For mange fødevarer gælder det, at vandaktiviteten skal befinde sig i et begrænset interval, når produktet er kølet ned til stuetemperatur. Da der går lang tid, fra et produkt kommer ud af en bageovn, til det er kølet ned til stuetemperatur, vil det ligeledes tage lang tid, før eventuelle procesparametre kan ændres, såfremt slut-vandaktiviteten ligger uden for specifikationerne. Dette betyder store omkostninger for producenten.

Målsætning

Projektets fokus er at lave målinger af vandaktiviteten på varme produkter og en sporbar justering af denne ned til stue-/opbevaringstemperatur. Der udarbejdes også primære standarder til realisering af kendte luftfugtigheder ved temperaturer op til 150 °C og 6 bar tryk.

Hos Teknologisk Institut arbejder vi med at lave sporbare sorptionsisotermer for bestemte materialer, for på den måde at kunne forudsige vandaktiviteten af produktet ved andre temperaturer.

Deltagere

Teknologisk Institut, Delta/Danmark, VTT, Vaisala/Finland, CETIAT/Frankrig, CNR, INRiM, UNICLAM, GBV/Italien, PTB, TU-DA/Tyskland, VSL, Innovation Handling, Michell BeNeLux/Holland og  UL/Slovenien.

Vil du vide mere?

Se projektets hjemmeside her