EMPIR, EMRP og EURAMET - Metrologi til måling af luftfugtighed
Vælg side
Metrologi for luftfugtighed ved høje temperaturer og transiente forhold
For mange fødevarer gælder det, at vandaktiviteten skal befinde sig i et begrænset interval, når produktet er kølet ned til stuetemperatur. Da der går lang tid, fra et produkt kommer ud af en bageovn, til det er kølet ned til stuetemperatur, vil det ligeledes tage lang tid, før eventuelle procesparametre kan ændres, såfremt slut-vandaktiviteten ligger uden for specifikationerne. Dette betyder store omkostninger for producenten.
Målsætning
Projektets fokus er at lave målinger af vandaktiviteten på varme produkter og en sporbar justering af denne ned til stue-/opbevaringstemperatur. Der udarbejdes også primære standarder til realisering af kendte luftfugtigheder ved temperaturer op til 150 °C og 6 bar tryk.
Hos Teknologisk Institut arbejder vi med at lave sporbare sorptionsisotermer for bestemte materialer, for på den måde at kunne forudsige vandaktiviteten af produktet ved andre temperaturer.
Deltagere
Teknologisk Institut, Delta/Danmark, VTT, Vaisala/Finland, CETIAT/Frankrig, CNR, INRiM, UNICLAM, GBV/Italien, PTB, TU-DA/Tyskland, VSL, Innovation Handling, Michell BeNeLux/Holland og UL/Slovenien.
Vil du vide mere?
Se projektets hjemmeside her