EMPIR, EMRP og EURAMET - Metrologi til måling af vand i materialer
Vælg side
I Danmark udgør energiforbruget til tørreprocesser over 17% af industriens totale energiforbrug. Aktive stoffer i lægemidler, polymerer, fødevarer, biomasse og mange andre faste materialer påvirkes af vandindholdet i forbindelse med fremstillingsprocessen.
Problemstillinger i forbindelse med måling af materialefugt
Fejl og inkonsekvens i forbindelse med måling og styring af materialefugten er skyld i nedsat fremstillingstid, øget spild, nedsat holdbarhed af f.eks. fødevarer, forøget energiforbrug ved tørring og forøget emission af partikler i forbindelse med forbrænding af biomasse.
Der er p.t. over 1.300 nationale og internationale standarder i brug, fordi de eksisterende måle- og kalibreringsmetoder er materialeafhængige. Materialefugt er vanskeligt at måle, og måleusikkerheden er ofte væsentlig, men den korrekte usikkerhed er i mange tilfælde ukendt.
Fremgangsmåde
- WP1: Realisering af SI enheden – udvikling af nye primære normaler
- WP2: Sporbarhed og dissemination – udvikling af nye transfernormaler
- WP3: Metrologisk underbygning af vandindhold – modellering og usikkerheder
Formål
Projektet sigter mod, at man - ved at fokusere på at få fjernet inkonsistenser i måle- og kalibreringsmetoder - bevæger sig radikalt væk fra metrologi, baseret på standarder og hen imod forbedret sporbarhed til materialefugtmåling i industrien. I projektet udvikles nye effektive metoder til realisation af SI-enhederne for materialefugt, og der etableres en europæisk metrologisk infrastruktur. Teknologisk Institut bidrager bl.a. med at udvikle en ny primær kalibreringsstandard for materialefugt.
Deltagere
I EMRP-projektet "METefnet" deltager Teknologisk Institut/Danmark, MIKES/Finland (koordinator), NPL/England, Tartu Universitet/Estland, CETIAT/Frankrig, BRML/Rumænien, CMI/Tjekkiet, UME/Tyrkiet og UL/Slovenien.
Danske virksomheder og organisationer støtter op
En række danske virksomheder og organisationer har støttet op omkring projektansøgningen: GEA Process Engineering, Kerry Ingredients and Flavours, Landbrug & Fødevarer, Source Technology og Trescal A/S.
Vil du vide mere?
Se projektets hjemmeside her.