Konference: Fremtidens klimasmarte fødevarer - 2020

Mari Ann  Tørngren

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 82.

Fremtidens fødevareproduktion - Grafik

Konference: Fremtidens klimasmarte fødevarer - 2020

Pressemeddelelse, publiceret 21. oktober 2020:

Ny fødevarekonference sætter spot på udfordringer og teknologiske løsninger i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion. Konferencen, som første år er digital, åbnes af minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S).  

Fødevareindustriens interessenter efterspørger grøn omstilling og klimaneutral fødevareproduktion. Det stiller nye krav til branchen om bæredygtige løsninger og innovation, og det er i fokus på ny konference, Fremtidens fødevareproduktion – udfordringer og klimasmarte løsninger på Teknologisk Institut 19. november.

–  Klimaneutral og bæredygtig fødevareproduktion er på samme tid fødevarebranchens største udfordring og mulighed. På en ny konference kommer vi med bud på, hvordan teknologi kan bidrage. Vores mål med konferencen er, at flere virksomheder får adgang til nyeste viden og til at samarbejde med hinanden og med os, siger Lars Hinrichsen, divisionsdirektør på Teknologisk Institut.

Smag på fremtiden, og oplev ny teknologi
Konferencen er her det første år virtuel på grund af COVID-19, og afvikles fra Teknologisk Institut. Formålet er at give deltagerne indsigt i nye trends og teknologiske muligheder, som kan gøre en forskel i en bæredygtig fødevareproduktion. Konferencen byder på inspirationsoplæg fra specialister på Teknologisk Institut i flere spor og konkret demonstration af de nye muligheder via videoer, der gøres tilgængelige på Teknologisk Instituts hjemmeside.

Ud over åbningstalen fra fødevareminister Mogens Jensen er der fælles oplæg om den grønne omstilling i fødevareindustrien fra klimadirektør i Landbrug & Fødevarer Peter Nørring, og om kampen mod madspild fra Mikkel Fog Holm-Nielsen fra Too Good To Go. Direktør Conny Twisttman fra den fynske fødevareproducent Fipros fortæller desuden om, hvordan de har omstillet sig til en verden med Corona.

Derefter deles konferencen op i fire sessioner, som er ledet af fagspecialister fra Teknologisk Institut, hvor overskrifterne er digitalisering og klima-relevant fødevareproduktion. Det drejer sig om Fødevaresikkerhed og mikrobiologisk proceskontrol, Digitalisering og sensorteknologi, Nye proteinkilder og forbrugerkontrol samt Klimasmart fødevareproduktion og emballering.

– Det er et tilbagevendende spørgsmål, hvordan vi bedst udnytter sidestrømme fra fødevareindustrien. Hvordan sikrer du dig, at de nye ingredienser og slutprodukter har den forventede smag og bæredygtighedsprofil? Alt dette kommer vi ind på under konferencen, siger centerchef Anne Louise Dannesboe Nielsen, Teknologisk Institut.

På sporet Nye proteinkilder og forbrugerkrav bliver deltagerne desuden opdateret på den nyeste viden indenfor plantebaserede alternativer til kød og forbrugernes holdning til kvaliteten af de nuværende plantebaserede alternativer til kød.

Imens der kan være klimagevinster indenfor produktion af plantebaserede kødalternativer, vil der på sporet Klimasmart fødevareproduktion og emballering blandt andet være fokus på vandreduktion og nye emballager, hvor industrien kan blive mødt af nye udfordringer indenfor bæredygtige emballager.    

Fødevaresikkerhed og mikrobiologisk proceskontrol
I en klimasmart fødevareproduktion er fødevaresikkerhed et uundgåeligt emne. Her er en stærk fødevaresikkerhedskultur en del af løsningen. Teknologisk Instituts specialister deler deres bud på, hvordan sådan en kultur ser ud, og hvordan man som virksomhed kan arbejde med at forbedre den.

Konferencen giver også indblik i fremtidens værktøjer til mikrobiologisk proceskontrol baseret på DNA-teknologi, og hvor hurtigt du kan få svar på mikrobiologiske analyser og automatisk feedback på afvigelser. Endelig kommer Teknologisk Institut med bud på de nye digitale løsninger, som kan reducere spild samtidig med at de nye digitale løsninger kan optimere kvalitets- og proceskontrol.

Indenfor fremtidens fødevarer er også høj dyrevelfærd og nyeste trends indenfor 3D print af personalised food, hvor man kan høre hvor langt man er med 3D print af fødevarer til fx hospitalspatienter,

Læs mere
Konferencen var uden deltagergebyr, og foregik online den 19. november 2020 fra Teknologisk Institut.
Se fuldt program med de forskellige spor:

​Den teknologiske udvikling går så stærkt, at Teknologisk Institut forventer, at konferencen bliver en tilbagevendende begivenhed hvert eller hvert andet år. Målgruppen for konferencen er virksomhedsledere, produktudviklere, og produktions- og kvalitetschefer fra virksomheder, som retter sig mod en bæredygtig agenda.

Arrangementet er støttet af Svineafgiftsfonden og Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.