Scanning Elektron Mikroskop finder sygdomme i gamle betonbroer

Ulla Hjorth Jakobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 98.

Scanning Elektron Mikroskop - Beton

Scanning Elektron Mikroskop finder sygdomme i gamle betonbroer

Ny analysemetode kan afsløre, hvor akut behovet er for renovering af broer. 

Samfundet har en stor opgave foran sig, når det skal vurderes, hvornår gamle betonbroer skal renoveres, fordi broernes beton er angrebet af igangværende alkalikiselreaktioner.

En alkalikiselreaktion kan være enten igangværende eller have mistet sin ødelæggende kraft, og nu kan Teknologisk Institut Betoncenter tilføje en ny analysemetode, som kan bidrage til at stille en mere præcis diagnose. Den nye metode bygger på bl.a. en kemisk undersøgelse af alkalikiselgel ved hjælp af et såkaldt Scanning Elektron Mikroskop.

Alkalikiselreaktioner opstår typisk, fordi kisel i porøs flint er ustabil i betonen og danner alkalikiselgel, der kan medføre skader i broens beton. Skaderne kan ubehandlet betyde, at broen mister sin bæreevne.

Her forstørres alkalikiselgel flere tusinde gange og den kemiske sammensætning analyseres.
Den mere præcise diagnose kan hjælpe med at afgøre, hvilke broer som skal renoveres med det samme og hvilke, der ikke haster.

Læs mere