Generisk pilotanlæg til bioraffinering

Anne Christine Steenkjær Hastrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 02.

Bioraffinering

Generisk pilotanlæg til bioraffinering

Kontrol rapport logo

Bioraffinering kan beskrives som en kaskadeudnyttelse af flest muligt værdibaseret komponenter i en given biomasse. Der er et stigende fokus på at øge udnyttelsen af biologiske bi-, affalds- og restprodukter både for at skabe en fornuftig forretning baseret på lav-værdi biomasser og samtidig bidrage positivt til miljøet og sikre ressource-tilgængelighed.

Ved at adskille byggeklodserne i en ikke optimalt udnyttet biomasse, kan de enkelte komponenter i renere form opnå højere værdi. Dette kan fx være proteiner, som afhængigt af type og kvalitet bl.a. kan benyttes til produktion af fødevare, foder, kosmetik eller lim – samt fibre, der finder anvendelse inden for områder såsom materialer, foder og bioenergi. Derudover indeholder den enkelte biomasse i de fleste tilfælde mange andre specifikke højværdiprodukter, eksempelvis saponin, chitin, ß-glukan og alginat som også har et utal af anvendelsesmuligheder fx inden for hhv. pharma, konservering, kosttilskud og kosmetik.

På denne baggrund er der opstået mange idéer til at bioraffinere diverse biomasser. Ideerne bliver i nogle tilfælde eftervist på laboratorie-skala, men bliver desværre sjældent realiseret i egentlige fuldskala produktionsanlæg, da det kræver yderligere opskalering at vurdere om en produktion vil være praktisk mulig og samtidig en god forretning. Et generisk pilotanlæg til opskalering er nu til rådighed for virksomheder på Teknologisk Institut.

Vores tilgang til bioraffinering er at håndtere biomassen med så simple og skånsomme enhedsoperationer som muligt for at sikre funktionaliteten af produkterne samt holde omkostningerne nede. Processen kan indbefatte enzymatisk nedbrydning af strukturer om nødvendigt.

Pilotanlægget består af følgende

 • Tørfraktionerings-anlæg (hammer- og skivemølle samt sigtetårn)
 • Temperaturregulerede procestanke (op til 800 L pr. batch)
 • Varmeveksler (opvarmning af tankindhold op til 140 °C)
 • Udstyr til mekanisk behandling (vådmølle og refiner)
 • Separations-udstyr (filterbånd, dekanter og separator)
 • Ultrafilter
 • Spray drier

Pilot-skala bioraffineringsanlægget hos Center for Træ og Biomaterialer på Teknologisk Institut i Taastrup står til rådighed for alle, som har en god idé inden for bioraffinering og gerne vil have vurderet det egentlige potentiale på basis af pilot-skala forsøg. Anlægget er generisk – med andre ord bygget op så det er fleksibelt i forhold til håndtering af diverse biomasse-typer, både grønne, gule, blå osv. Vi har ekspertise inden for raffinering af biomasse samt opstilling af business-cases på baggrund af de opnåede resultater. Vi arbejder både for virksomheder og indgår i forsknings- og udviklingsprojekter.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

 • Kortlægning af den kemiske sammensætning af en biomasse med henblik på øget udnyttelse
 • Procesudvikling fra laboratorie- til fuldskala
 • Tør- og vådfraktionering af biomasser i pilot skala
 • Ekstrahering af komponenter i mængder tilstrækkelige til efterfølgende test hos slutbruger
 • Udarbejdelse af business-cases baseret på de eksperimentelle erfaringer

Du kan kontakte centerchef Anne Christine Hastrup for yderligere information eller et uforpligtende tilbud.