Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Formålet

Iben  Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 94.

Teknimrum

Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Formålet

Formålet med projektet er at undersøge, hvordan driften af et kombineret energianlæg bestående af solcelleanlæg, varmepumpe, batterilager og termisk lager skal være opbygget for at opnå den bedste effektivitet og samtidig sikre, at så meget el som muligt bruges i huset. Hovedideen er, at den samlede virkningsgrad vil kunne forøges ved at tilpasse effektelektronikken og varmepumpens styring. Varmepumpen er udstyret med en såkaldt smartgrid-styring, som skulle afprøves i praksis. Ved at samkøre varmepumpe og batteri som el-lager for solceller, og styre energistrømmene bedre end i det forrige projekt, skulle de ringeste driftsforhold ved begge lagringsformer undgås. Det vil i praksis sige, at der skal oplades og aflades med en vis minimumseffekt for at minimere de procentvise tab.

Et andet vigtigt formål var at udarbejde et brugervenligt dimensionerings- og beregningsværktøj til brug for planlæggere, installatører og boligejere med en vis teknisk indsigt. Værktøjet skulle kunne beregne den energimæssige og økonomiske værdi af elektrisk og termisk energilagring i forbindelse med solcelleanlæg. Programmet skal således kunne bruges til skitsemæssig dimensionering af solcelleanlæg, batterier og varmepumpe med tilhørende lager.