Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Styring

Iben  Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 94.

Teknimrum

Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Styring

Det overordnede styresystem er afgørende for de enkelte komponenters ydelse og driftsmønster. Et produkt fra det tyske SMA blev valgt, fordi det er en erfaren leverandør af solcelleinvertere med en stor produktportefølje. Anlæggets overordnede styring af energistrømme foregår via en internetbaseret portal (SMA SunnyPortal) samt en central elmåler (SMA Home Manager) for import/eksport af strøm til nettet. Desuden blev der indsat en SMA produktionsmåler på solcelleanlægget, ligesom batteri-inverteren er i forbindelse med SunnyPortal.

Princippet er, at alle komponenter er forbundet til ”skyen” via husets wi-fi router, hvor det tidligere omtalte lagringsprojekt var baseret på Bluetooth kommunikation. Det gav visse udfordringer at få forbundet alle dele korrekt, og der var desværre ikke meget hjælp at hente hos leverandøren. Hvis vi havde købt alle dele fra samme leverandør, var det muligvis gået lettere.

SunnyPortal brugerfladen består af en række undersider, hvor man kan sætte et utal af tekniske parametre. Det vigtigste er, at alle energier måles korrekt, og at tidsgrænser er sat rigtigt op for eventuel tvangskøring eller stop af varmepumpe. Da der er tale om en såkaldt ”intelligent” styring (prædiktiv styring), er det ikke muligt at se et umiddelbart respons, hvis man ændrer en parameter, og det var derfor en omstændelig og langvarig proces at få det indkørt. Se evt.  www.sunnyportal.com .

Elforsk-projekt - figur 7
Skærmbillede som viser en formiddag med batteriopladning. Prognosen (efter den lodrette streg) forudser at det bliver en skyet dag, så reguleringen fravælger at køre med hævet temperatur kl 10-17 hvor den eller kunne gøre det. Klokken 17-20 viser den røde streg, at varmepumpen bliver standset.

Sunny Portal har forbindelse med vejrtjenesten, og kan dermed forudsige solcellernes produktion et døgn frem. Ved at lære husets forbrugsmønster at kende kan systemet foreslå, hvornår det er økonomisk fornuftigt at tænde for en vask eller andre aktiviteter.

Den største udfordring i opsætningen var kommunikation med de to stikkontakter, som skulle styre varmepumpens tilstand via to relæindgangen (mere herom senere). Stikkontakterne er af fabrikat Edimax, og skulle først parres med vores router ved hjælp af en særlig app. Herefter skulle man kunne se og programmere dem via SunnyPortal, men det fungerede ikke hensigtsmæssigt.