Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Termisk lagring

Iben  Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 94.

Teknimrum

Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Termisk lagring

Termisk lagring i tunge gulve: For at udnytte dette i praksis, er det vigtigt, at temperaturen kan få lov til at stige over det normale driftspunkt. Ved eloverskud skal man derfor kunne åbne fuldt for alle termostatventiler og hæve fremløbstemperaturen i en periode. Herefter skal systemet tilbage i normal drift eller eventuelt slukkes for at undgå overophedning. Dette vil kræve et mindre fagmæssigt indgreb i varmeanlæggets styring. Det vil være meget individuelt, hvordan indeklimaet bliver påvirket af fluktuationer i fremløbstemperaturen, her må man prøve sig frem. Visse trægulve kan være følsomme over for høj temperatur, så der skal altid etableres en øvre temperatursikring.

Det væsentligste problem med varmeanlægget i dette projekt var, at det er bygget op med to blandekredse (shuntventiler), samt at rumtermostaterne sætter en grænse for, hvornår der cirkulerer vand i gulvvarmen. Dette vanskeliggør økonomisk drift af varmepumpen og den potentielle energilagring. Efter deaktivering af shuntkredse og fuld åbning af termostater kørte systemet fint, men med noget udsving på rumtemperaturen. Der er derfor behov for en mere intelligent kobling mellem husets temperaturregulering og varmepumpens styresystem (inkl. Smart grid).