Fremtidens robotter opdrages med kunstig intelligens

Jonas  Bæch

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 83.

Fremtidens robotter opdrages med kunstig intelligens


Mobile robotter bliver i fremtiden kun en større del af vores hverdag. Derfor er det vigtigt, at de rullende hjælpere naturligt kan afkode deres omgivelser og forstyrre mennesker mindst muligt.

Teknologisk Institut, Desupervised, Coalescent Mobile Robotics og Capra Robotics har i den forbindelse undersøgt, hvordan man kan udvikle specifikke adfærd til mobile robotter, som kører rundt blandt mennesker. Det er sket i regi af et Odense Robotics-projekt ved navnet SoCoBot.

- I projektet har vi sammen sat fokus på integrationen mellem mobile robotter og kunstig intelligens. Vi har udforsket de fremtidige muligheder i at få kamerasystemer til at tolke ansigtsudtryk og adfærd, så robotterne kan bevæge sig på en måde, der gør det nemmere og mere sikkert for mennesker, som færdes omkring de mobile robotter, siger Jonas Bæch, der er konsulent hos Teknologisk Institut.

Kunstig intelligens direkte ind i navigationen

At detektere mennesker gennem kunstig intelligens er ikke nyt, men det er en ny måde, det bliver anvendt på.

- Det nye er, at vi kan integrere den kunstige intelligens direkte ind i navigationen. Det skaber en ny mulighed for at opbygge mange forskellige typer adfærd, siger Jonas Bæch.

- Det kunne for eksempel være at sætte hastigheden ned omkring mennesker eller køre udenom en gruppe af mennesker i stedet for imellem dem. Det kunne også være at lave et bestemt bevægelsesmønster, der gør, at mennesket ved, at robotten har set dig, tilføjer han.

Kunstig intelligens detekterer et menneske i billedet.

Med kombinationen af kunstig intelligens og kamerateknologi er det muligt at detektere ikke kun mennesker, men også hvordan mennesker er orienteret og positioneret. Tillægger man her evnen til også at afkode menneskelig ansigtsmimik, vil man på sigt kunne lære robotter at navigere blandt mennesker med endnu større forståelse af social kontekst.

- Kunstig intelligens kan gøre rigtig meget i forhold til, at mennesker kan operere og færdes sikkert i nærheden af robotter, men også i forhold til det man kalder 'coboting', hvor mennesker og robotter arbejder sammen om noget - og det tror jeg bliver en væsentlig del af fremtiden, siger Jens Skoustrup-Jacobsen, der er Chief Commercial Officer og medstifter af Desupervised.

Robotter i supermarkedet

Et sted, hvor man inden for en kort årrække vil opleve synet af mobile robotter, er under indkøbsturen.

Startup-virksomheden Coalescent Mobile Robotics er netop i gang med at udvikle en robot, som skal aflaste medarbejdere i supermarkeder, der hvert år bruger millioner af timer på at skubbe varer fra lageret og ud til hylderne.

- Førhen var mobile robotter forbeholdt produktionshaller. Nu forsøger vi at udbrede dem til supermarkeder. I den forbindelse har vi et stærkt fokus på robotters interaktion med mennesker, siger Moira Mastrone, som er Chief Experience Officer og medstifter af Coalescent Mobile Robotics.

- Det er rigtig vigtigt, at robotten er venlig, og at robotten kender dens omgivelser og kan tilpasse sig menneskene omkring den, tilføjer hun.

Adfærdsmønstrene anvendt i projektet er udviklet i ROS2.
ROS er en forkortelse for Robot Operating System, som er et framework, der kan anvendes til at opbygge software til robotter.

Supermarkeder er dog blot ét eksempel. Mobile robotter vil i stigende grad også begynde at dukke op flere steder i sundhedsvæsenet, på byggepladser, i produktionshaller og i vores hverdag generelt.

Projektet er udført i regi af RoboCluster, som nu er blevet en del af Odense Robotics. Projektet er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og Region Syddanmark.

Udvikl og afprøv koncepter sammen med Teknologisk Institut, inden I investerer i udstyr

Teknologisk Institut tilbyder uvildig sparring og hands-on erfaring med forskellige kollaborative robotteknologier gennem et pilotprojekt i vores Cobot Lab - inden man som virksomhed investerer for mange penge og for meget tid. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed godt i gang med cobots.

Cobot-pilot udvikles i Cobot Lab hos Teknologisk Institut