Artsbeskrivelser - Svamp og skadevoldende organismer - Ægte Hussvamp

Ulf  Thrane

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 89.

Artsbeskrivelser - Svamp og skadevoldende organismer - Ægte Hussvamp

Ægte Hussvamp

 

Frugtlegeme af Ægte HussvampDen svamp, der forårsager størst ødelæggelse i danske bygninger er Ægte Hussvamp. Den angriber træ og lever af dette, men breder sig også ind i murværk og andre materialer. Det nedbrudte træ er gråbrunt misfarvet og sprækker i store terninger. Ægte Hussvamp nedbryder træets cellulose og danner derved brunmuld. Ved nedbrydning af træ dannes oxalsyre, som ville hæmme svampens vækst, hvis ikke syren blev neutraliseret af f.eks. kalk i mørtel. Svampens kraftige strengmycelium kan være udbredt i flere etager, og i dette transporteres vand og næring over store afstande. Ægte Hussvamp kan udvikle sig skjult i en bygning og derved gøre stor skade, inden nogen opdager angrebet.

Under optimale forhold kan den vokse 5 mm om dagen og brede sig i en hel ejendom fra kælder til kvist. Dens frugtlegemer er brune og knudrede med hvid rand. Sporerne er brune, og derfor vil et synligt tegn på, at der er Ægte Hussvamp i en bygning ofte være, at der pludselig lægger sig et kakaobrunt "støv"lag på vandrette overflader dér, hvor frugtlegemet sidder. Svampens strenge er grålige, tynde til blyantstykke og er da stive og kan knække med en sprød lyd. I strengene transporteres vand og næring.