Rengøring med mindre vand

Anette Granly Koch

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 39.

rengør

Rengøring med mindre vand

Projektets formål:

Formålet er at reducere det samlede ressourceforbrug anvendt til rengøring i kødindustrien, uden at gå på kompromis med den nuværende rengøringskvalitet, fødevaresikkerhed eller arbejdsmiljø.

Målene er at:

  • Reducere det samlede forbrug af vand anvendt til rengøring gennem en målrettet indsats i udvalgte områder
  • Gøre det muligt at anvende procesvand til en del af grovrengøringen 
  • Reducere det samlede forbrug af tid (mandetimer) anvendt til rengøring
  • Reducere forbruget af kemi anvendt til rengøring og/eller introducere mere miljøvenlige løsninger

Projektstatus 3. kvartal 2021

Det vigtigste nye output er, at måleudstyret Bactiscan er undersøgt i relation til, hvilke signaler udstyret giver ved analyse af: Tilkalkede overflader, overflader med kød og kogt skinke tilsat bakterier, rensede overflader samt udstyr og overflader i DMRI’s pilot plant. Observationer sammenholdes med mikrobiologiske undersøgelser. Analyse og databehandling pågår, men umiddelbart er udstyret nemt at anvende, og gør det lettere at finde ikke-rengjorte steder ved inspektion af rengøring (bedst til gammelt snavs). Om det kan anvendes til detektion af bakterier er ikke sandsynligt, men endelig konklusion afventer data.

Planlægning af forsøg til analyse af vandbesparelse ved brug af kombinationspræparater samt forsøg med forskelligt vandtryk planlægges i dialog med teknologileverandører.  

De næste store aktiviteter i projektet er:

•Test af vandforbrug ved rengøring med kombinationspræparater.

•Test af vandforbrug ved rengøring med forskellige tryk (lavtryk og højere lavtryk)

bacti

Projektstatus 2. kvartal 2021

Det vigtigste nye output er, at der er afholdt to workshops omhandlende, hvordan brug af vand til rengøring i kødindustrien kan reduceres. Begge workshops er holdt som 2 timers on-line møder. Målet med de to workshops har været at få forskellige teknologileverandører og rengøringsselskabers input til, hvordan vandforbruget til rengøring kan reduceres.

Sideløbende er der påbegyndt udarbejdelse af en generisk risikovurdering af, hvilke krav der skal sættes til brug af procesvand ved grovrengøring.

Den næste store aktivitet i projektet er, at der i samarbejde med følgegruppen besluttes, hvilke at de identificerede løsningsmuligheder fra de to workshops, der skal arbejdes videre med. Desuden arbejdes der videre med risikovurdering af brug af procesvand til grovrengøring.

rengmed

 

Projektstatus 1. kvartal 2021

Det vigtigste nye output er, at projektets aktiviteter og fokusområder er blevet konkretiseret i samarbejde med projektets følgegruppe.
Følgende er blevet fastlagt:

•Det nuværende vandforbrug relateret til rengøring skal fastsættes, og de nuværende rengøringsprocedurer skal observeres i forhold til at finde mulige optimeringer.

•Der skal afholdes en workshop med titlen ”Cleaning with Less water”, hvor relevante virksomheder præsenterer interessante metoder, procedurer eller teknologier, der kan bruges til at nytænke rengøring, så der bruges mindre vand.

•Der skal udarbejdes generiske risikovurderinger til genanvendelse af procesvand til rengøring, der fx relateres kontamineringsniveau og opbevaring (tid og temperatur).

Den næste store aktivitet i projektet er at indsamle data for det eksisterende vandforbrug til rengøring i kødindustrien, samt observere den nuværende rengøringsprocedure på forskellige virksomheder. Desuden skal der planlægges workshop for metoder til grovrengøring med mindre vand.