Infrastruktur og anlæg - Monitorering af formtryk

Claus  Pade

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 83.

Formtryk_beton

Infrastruktur og anlæg - Monitorering af formtryk

Teknologisk Institut har udviklet i et nyt system til måling af formtryk i forbindelse med betonstøbninger.

Udviklingsarbejdet er gennemført i regi af projektet "Ny teknologi til anlægskonstruktioner", som er en tre-årig resultatkontrakt (2013-2015) mellem Teknologisk Institut og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I det nye system måles udviklingen af formtrykket direkte under støbeprocessen ved anvendelse af transducere, som er installeret i væggen af selve støbeformen. Ud fra et praktisk synspunkt repræsenterer systemet en mere enkel tilgang i sammenligning med andre traditionelle sensor-baserede metoder til monitorering af formtryk, og systemet kan anvendes i forbindelse med enhver type af forskallingsgeometri og –materiale.

I forbindelse med det igangværende byggeri af Metroudvidelsen ("Cityringen”) i København er den praktiske anvendelighed af systemet blevet verificeret i forbindelse med flere fuldskala prøvestøbninger samt støbninger af permanente konstruktioner.

Formtryk beton

Nærbillede af transducer til måling af formtryk.

Formtryk betonstøbning

Her ses to installerede transducere, som de ser ud på indersiden af en støbeform af krydsfinér.